free webpage hit counter

General awareness and current questions with answers

General awareness and current questions with answers

SSC MTS & Havaldar 2022 Exam Memory Based Paper PDF Download: Check memory-based General Awareness, Current Affairs and GK questions that came in SSC MTS & HAVALDAR Paper-1 2022 exam held from 5.th July to 22nd July 2022 (all shifts).

SSC MTS & Havaldar 2022 Exam Memory Based Paper: SSC MTS & Havaldar Paper-1 2022 Computer Based Exam (CBE) was started 5.th July 2022 and will run until 22nd July 2022. In this article, we will share the important Memory Based General Awareness & Current Affairs questions according to the feedback shared by the candidates who have appeared for the SSC MTS & Havaldar 2022 exam. Candidates are advised to definitely cover these questions to achieve high marks in the exam.

Let’s take a look General awareness, GK & Current affairs Issues addressed in SSC MTS & Havaldar Paper-1 2022 Exam:

SSC MTS & HAVALDAR 2022 exam memory based questions with answers: 5th July 2022 (all shifts)

The 1st Hockey World Cup 2018 was won by:

Answer: World Cup in hockey for men 2018 – Belgium, 2018 world championship in hockey for women – Netherlands

2. Swar Kokila – Lata Mangeshkar

3. Kuchipudi dance belongs to:

Answer: Kuchipudi are indigenous to the state of Andhra Pradesh and differ from the other five classical styles by including singing.

4. Who killed 10th Guru of Sikh religion?

Answer: Wazir Khan sent two Pathan assassins, Jamshed Khan and Wasil Beg, to attack the guru while he was sleeping at Nanded, the guru’s resting place. They stabbed Guru Gobind Singh to sleep. The guru killed Jamshed, the attacker, with his sword, while other Sikh brothers killed Beg.

See also  What you should know before downloading iOS 16 Beta

SSC MTS & Havaldar CBIC / CBN 2022 Paper-1 exam pattern and syllabus

5. Nagarjuna Dam is located in:

Answer: Nagarjuna Sagar Dam is a marsh dam across the Krishna River at Nagarjuna Sagar which borders the Nalgonda district of Telangana and the Palnadu district of Andhra Pradesh.

6. One question related to the NASA mission

7. One question related to the Tennis Australian Open

8. Kandla Port is located in:

Answer: Kandla, now officially the Deendayal Port Authority, is a port city and a town in the Kutch district of the state of Gujarat in western India, near the town of Gandhidham. Located on Kutch Bay, it is one of India’s largest ports on the west coast.

9. Questions related to the Simon Commission:

Answer: The Indian Statute Commission, also known as the Simon Commission, was a group of seven members of parliament chaired by Sir John Simon. The Commission arrived in India in 1927 to study constitutional reforms in Britain’s largest and most important possession.

Vayu Shakti 2022:

Answer: It is a three-year exercise once every three years. It is aimed at demonstrating the IAF’s ability to perform full spectrum operations.

Click here to download previous annual assignments from the SSC MTS & Havaldar exam for free

11. Indus Water Agreement:

Answer: The Indus Waters Treaty is a watershed agreement between India and Pakistan signed in 1960. It was brokered by the World Bank.

12. Old names of river

13. Sri Lanka’s highest mountain:

Answer: Pidurutalagala at 2524 feet, Kirigalpotta at 7858 feet and Adam’s Peak (Sri Pada) at 7559 feet – are found in this area.

See also  NATA Test 2 exam today, download admission card, check the guidelines for the exam day

14. Lonar Lake is located in:

Answer: Lonar Lake, also known as the Lonar Crater, is an alert National Geo-heritage Monument, saltwater, soda, located at Lonar in the Buldhana district, Maharashtra, India. Lonar Lake was created by a meteorite collision during the Pleistocene.

15. Penicillin was detected by:

Answer: Alexander Fleming

16. Issues related to the Mughal dynasty

17. Article 30 of the Indian Constitution:

Answer: The right of minorities to establish and administer educational institutions

18. Somnath Temple is located in:

Answer: Somnath is a magnificent temple located in Sagar Kant in Saurashtra in the state of Gujarat. One of Lord Shiva’s 12 sacred Jyotirlings is in Jyotirlinga here in Somnath.

19. World Health Day is celebrated on:

Answer: 7th April 2022

20. Questions related to baking soda:

Answer: Sodium bicarbonate, commonly known as soda or bicarbonate of soda, is a chemical compound of the formula NaHCO₃. It is a salt composed of a sodium cation and a bicarbonate anion. Sodium bicarbonate is a white solid that is crystalline, but often appears as a fine powder

21. Where is Jagannath Temple located?

Answer: Located near the Banjara Hills, this temple is a replica of the original Jagannath Temple in Puri, Odisha.

22. Santal strains:

Answer: Santals are the largest tribe in the state of Jharkhand in India in terms of population

23. Lajja book author:

Answer: Taslima Nasrin

24. Kharchi Festival:

Answer: Kharchi Puja is a Hindu festival from Tripura, India. Performed in Agartala in July or August, the festival involves the worship of the fourteen gods.

25. Poona Pact:

See also  Eid al-Adha 2022 Mubarak images and Happy Bakrid HD wallpapers for free download: WhatsApp messages, greetings and quotes to share to celebrate the sacrificial feast

Answer: The Poona Pact was an agreement between Mahatma Gandhi and BR Ambedkar on behalf of Dalits, depressed classes and Hindu leaders in the upper caste to reserve seats for the depressed classes in the British Indian legislature in 1932.

Khelo India 2022:

Answer: Khelo India Youth Games 2022 is to be held in Haryana

27. Kaziranga National Park:

Answer: Kaziranga National Park is a national park in the Golaghat and Nagaon districts of the state of Assam, India.

28. Dal Lake related questions:

Answer: Dal is a lake in Srinagar, the summer capital of Jammu and Kashmir, India

29. GST article in Indian constitution:

Answer: Article 279A of the Indian Constitution deals with the Tax Council for Goods and Services.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.